wtorek, 2 lutego 2016

Krem z ziemniaków


Zupa z naszych, można by rzec, że rodzimych warzyw, gdyby nie fakt, że ziemniaki do Polski przywiozła Królowa Bona i to dopiero w XVI wieku. Co Ci biedni nasi przodkowie jedli, bo obecnie ziemniaki uważane są za pokarm podstawowy. I my z tego podstawowego pokarmu zrobiliśmy pyszna zupkę w postaci kremu, która doskonale nasyci.


Składniki:

6 średnich ziemniaków
1/2 puszki pomidorów krojonych
3 łyżki masła
1 mała marchewka
plaster selera
kawałek pora
sól
pieprz
1-2 łyżeczki suszonego oregano
do dekoracji: natka pietruszki, oliwki, mini-mozzarella



Przeprowadzić obróbkę wstępną warzyw i pokroić je w drobną kostkę. Masło podgrzać w głębokim rondlu, wrzucić ziemniaki, dusić kilka minut, stale mieszając. Dołożyć pozostałe warzywa, zalać 2 szklankami wody, posolić i gotować na wolnym, aż warzywa staną się miękkie. Następnie wrzucić pomidory i jeszcze chwilę gotować. Składniki po ugotowaniu zmiksować blenderem, doprawić ziołami i pieprze,. Przelać do bulionówek. Udekorować pokrojonymi oliwkami i mini mozzarellą, lub tylko listkiem pietruszki. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz