niedziela, 2 kwietnia 2017

Sernik "Złota rosa"


Klasyka wśród serników, u nas na pracowni gastronomicznej robiony wielokrotnie, a zapomniany na blogu. Nadrabiamy zaległości, bo ten serniczek pasuje na każdą domową uroczystość, święta ale również na piknik czy przyjęcie w ogrodzie. Zatem do dzieła. 





Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki miękkiej margaryny

Masa serowa:
1 kg twarogu półtłustego w kostkach lub w wiaderku
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy bez cukru
2 jajka
4 żółtka

Rosa:
6 białek
1 szklanka cukru


Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić 1/2 godziny w lodówce. Twaróg zmielić 2 razy w maszynce do mielenia. Dodać pozostałe składniki i całość dokładnie zmiksować. Masa będzie rzadka. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Do przygotowanej formy przełożyć schłodzone ciasto. Na ciasto wylać masę serową i upiec. Sernik (bez piany) piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia (gdy ser będzie lekko rumiany) wyłożyć pianę ubitą z cukrem, wyrównać lekko powierzchnię i piec jeszcze chwilę do momentu gdy piana będzie delikatnie brązowa, ale nie za ciemna (około 10 - 15 minut). Po upieczeniu ciasto studzić przy lekko uchylonym piekarniku przez pół godziny, następnie wyjąć i całkowicie wystudzić. Sernik przechowywać w lodówce. 












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz