Terrina z warzywami
Terrina to rodzaj pasztetu z ryb, mięsa lub warzyw. Po wymieszaniu składników wkłada się je do kamionkowej formy i piecze w kapeli wodnej. My proponujemy dziś nieco inny rodzaj terminy zestalanej na zimno. Doskonale sprawdzi się na niejednym przyjęciu oraz wielkanocnym stole. Można ją zrobić w formie małych babeczek jak i w keksówce by potem pokroić.
Składniki:
4 marchewki
4 łyżki kukurydzy z puszki
4 grube plastry miękkiej szynki
4 jaja ugotowane na twardo
6 łyżek sosu czosnkowego
10 łyżek śmietanki 30%
150 ml bulionu
6 łyżeczek żelatyny
sól
pieprz
Marchewką obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę ugotować do miękkości, przelać zimną wodą, ostudzić. Wymieszać w misce warzywa, kukurydzę oraz pokrojoną szynkę. Żelatynę zalać 2-3 łyżkami zimnej wody, mieszać aż napęcznieje. W gorącym bulionie rozpuścić napęczniałą w wodzie żelatynę.
Śmietankę ubić. Gdy będzie sztywna dodać sos czosnkowy, doprawić solą i pieprzem nadal ubijając. Dodać tężejący bulion. Mieszać aż składniki się połączą.
W wersji w keksówce: formę wyłożyć folią spożywczą, układać na niej jajka, zasypać pozostałymi składnikami. Zalać przygotowaną białą masą, wstawić do lodówki do stężenia.
W wersji babeczek: wymieszane warzywa wyłożyć do foremek i zalać śmietanką z bulionem.
W wersji babeczek: wymieszane warzywa wyłożyć do foremek i zalać śmietanką z bulionem.
Komentarze
Prześlij komentarz