czwartek, 13 kwietnia 2017

Terrina z warzywami


Terrina to rodzaj pasztetu z ryb, mięsa lub warzyw. Po wymieszaniu składników wkłada się je do kamionkowej formy i piecze w kapeli wodnej. My proponujemy dziś nieco inny rodzaj terminy zestalanej na zimno. Doskonale sprawdzi się na niejednym przyjęciu oraz wielkanocnym stole. Można ją zrobić w formie małych babeczek jak i w keksówce by potem pokroić (u nas trochę za krótko w lodówce ale nie mogliśmy się już doczekać.




Składniki:

4 marchewki 
4 łyżki kukurydzy z puszki
4 grube plastry miękkiej szynki 
4 jaja ugotowane na twardo
6 łyżek sosu czosnkowego
10 łyżek śmietanki 30%
150 ml bulionu
6 łyżeczek żelatyny
sól
pieprz 


Marchewką obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę ugotować do miękkości, przelać zimną wodą, ostudzić. Wymieszać w misce warzywa, kukurydzę oraz pokrojoną szynkę. Żelatynę zalać 2-3 łyżkami zimnej wody, mieszać aż napęcznieje. W gorącym bulionie rozpuścić napęczniałą w wodzie żelatynę.
Śmietankę ubić. Gdy będzie sztywna dodać sos czosnkowy, doprawić solą i pieprzem nadal ubijając. Dodać tężejący bulion. Mieszać aż składniki się połączą.
Formę wyłożyć folią spożywczą, układać na niej jajka, zasypać pozostałymi składnikami. Zalać przygotowaną białą masą, wstawić do lodówki do stężenia.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz