środa, 19 kwietnia 2017

Makaron ze szpinakiem, kurczakiem i curry


Makarony, pasty to temat rzeka.. my swoją dzisiejszą rzekę uzupełniliśmy szpinakiem, kurczakiem i garścią orientalnych przypraw. A zapomnieliśmy wspomnieć, że makaron był domowy, delikatny i taki inny, bo na świeżo gotowany. 


Składniki:

125 g makaronu wstążki (my robiliśmy własny)
150 g szpinaku
200 g filetu z kurczaka
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
5 suszonych pomidorów
1 łyżeczka curry
1 szczypta kurkumy
80 ml śmietanki 30%
sól
pieprz


Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Szpinak umyć i osuszyć.* Pierś z kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić solą i pieprzem i połową rozgniecionego czosnku. Rozgrzać oliwę na patelni. Obsmażyć kurczaka z każdej strony. Na koniec dodać posiekane suszone pomidory. Następnie dodać resztę czosnku, curry, kurkumę i szpinak. Smażyć mieszając aż szpinak straci swą objętość. Dodać śmietankę, wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku. Na patelnie z sosem wyłożyć makaron, wymieszać i chwilę pogotować, aby sos zgęstniał. Wyporcjować. 

* niestety nie mogliśmy dostać świeżego szpinaku i zdjęcia przedstawiają wersję ze szpinakiem mrożonym. 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz