czwartek, 20 kwietnia 2017

Muffiny z twarogiem


Zapewne już nasi stali czytelnicy wiedzą, że na punkcie muffin, niektórzy z nas maja kota☺. Dawno były więc już śpieszymy nadrobić zaległości muffinowych. Dzisiaj z twarogiem, z wierzchu nie pozorne, ale w środku jest ich cała tajemnica smaku.


Składniki:

Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru 
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
100 g masła, rozpuszczonego
1 szklanka mleka (lub jogurtu)
2 jajka


W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: masło, mleko, roztrzepane jajka.
Do naczynia z suchymi składnikami dodać składniki mokre, wymieszać wszystko szybko i z grubsza, tylko do połączenia się składników. Nie mieszać zbyt długo.

Dodatkowo:
250 g sera twarogowego
1 żółtko
cukier wanilinowy 


Ser twarogowy wymieszać z żółtkiem i cukrem wanilinowym.
Foremki do muffinek wysmarować masłem, wysypać bułka tartą. Nakładać do foremek na zmianę: po łyżce ciasta i po łyżce przygotowanego wcześniej sera. Ciasto wykładać do 3/4 wysokości foremki. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz