sobota, 8 kwietnia 2017

Babka gryczana z makiem pani Eli Wójcik



Przepis wyczekany przez nas dość długo, bo nasz dobry duch pani Ela Wójcik od której go mamy wciąż go udoskonalała. Jest to wypiek o niepowtarzalnym składzie, a co za tym idzie i smaku. Jeśli upieczecie tą babkę na tegoroczne święta liczcie się z tym, że goście na pewno będą prosić o dokładki. 



Składniki:

1 szklanka kaszy gryczanej
1 niepełna szklanka cukru i ¾ szkl cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka mleka 
100 g masła 
4 jajka
2/3 szkl mąki
½ łyżeczki sody
2 łyżki kakao
½ szklanki maku
aromat pomarańczowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej pomarańczy
3 łyżki rodzynek
2 łyżki suszonej żurawiny

Lukier:
½ szkl cukru pudru
sok z 1 cytryny

Kaszę gryczaną wsypać na gotującą się wodę (2 szklanki). Pod koniec gotowania jak kasza wchłonie prawie całą wodę wyłączyć gaz i zestawić. Kasza wchłonie resztę wody i dojdzie. Schłodzić. Ostygniętą kaszę zblendować z 1 szklanką cukru, dolewać stopniowo mleko i ponownie blendować. 
Żółtka oddzielić od białek. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z ¾ szklanki cukru do połączenia. Cały czas ucierając dodawać stopniowo żółtka proszek do pieczenia, sodę, mąkę, kakao, mak, cukier waniliowy, aromat oraz zmiksowaną kaszę. Białka ubić na sztywna pianę i połączyć delikatnie z masą. Dosypać rodzynki i żurawinę i wymieszać. Przygotowane ciasto przelać do formy dokładnie wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę, do suchego patyczka. Babkę wyjąć z formy po ostygnięciu. Z cukru pudru oraz cytryny utrzeć lukier i polać jeszcze ciepłą babkę. 













4 komentarze:

  1. Kiedy sie dodaje ta zblindowana kasze co to znaczy wymieszana?i dlaczego raz jest cukier z mlekiem a pozniej ucierasz z jajkami cos za duzo cukru

    OdpowiedzUsuń
  2. 1 szklankę cukru dodaje się do kaszy. 3/4 szklanki cukru dodaje się do jajek. nie jest to dużo tyle co w oryginalnym przepisie. Zblendowaną kaszę dodaje się pod koniec po aromacie wyraźnie jest napisane oraz "zmiksowaną kaszę"(zmiksowaną=zblendowaną). A o co chodzi pani z "wymieszana" to nie wiem, normalnie wymieszać łyżką.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy maku się nie mieli i nie płucze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mak się wsypuje sypki, bez mielenia. Ten ze sklepu jest zazwyczaj czysty, jeśli ktoś ma swój warto przepłukać.

      Usuń