niedziela, 23 kwietnia 2017

Creme brulee



Crème brûlée z fr. „przypalona śmietanka” – zapiekany deser, przygotowywany ze śmietanki, żółtek, cukru, uwieńczony warstwą skarmelizowanego cukru*. My już pierwszy deser popełniliśmy teraz czekajcie tylko na wariacje w tym temacie. 



Składniki:


500 ml śmietanki 36%
5 żółtek
80 g cukru
100 g cukru brązowego
laska wanilii


Do śmietanki dodać cukier, laskę wanilii i mocno ogrzać. Nie gotować. Potem wyjąć laskę wanilii przeciąć wzdłuż i dodać ziarenka. Wszystko lekko ostudzić. Żółtka rozkłócić. Dołożyć do śmietanki i dokładnie wymieszać. Uważać by nie napowietrzyć kremu. Napełnić kokilki. Wstawić do kąpieli wodnej na 60 minut do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Krem ostudzić, wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Każdą porcję kremu posypać 1 łyżką brązowego cukru. Następnie cukier karmelizować, tak aby cukier lekko się rozpuścił i skarmelizował. Powinna utworzyć się charakterystyczna skorupka. 
















*https://pl.wikipedia.org/wiki/Cr%C3%A8me_br%C3%BBl%C3%A9e

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz