czwartek, 6 kwietnia 2017

Babka buraczana



Babka dla miłośników i miłośniczek buraków, oraz tych którzy tęsknią za czerwonym barszczem przy wielkanocnym stole. Najbardziej kaloryczna w tym przepisie jest polewa, więc jak liczycie kalorie to możecie z niej zrezygnować. Jeśli wam to obojętne to gorąco polecamy przepis w całości, na pewno zaskoczy Waszych gości. 


Składniki:


5 jajek 
1,5 szkl cukru 
3/4 szkl oleju 
1,5 szkl mąki pszennej
3 łyżki kakao 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
300 g startych na tarce o grubych oczkach buraków

Polewa:
1 szklanka cukru 
3 łyżki kakao 
200 g masła 
2 żółtka 
4 łyżki mleka



Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao przesiać i wymieszać. Jajka ubić z cukrem powoli wlewać olej, a następnie dodać buraki. Na koniec wsypać suche składniki. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut do tzw. "suchego patyczka". Upieczone wyjąć i pozostawić do ostudzenia
W rondelku rozpuścić masło cały czas podgrzewając dodać cukier, mleko oraz kakao cały czas mieszając gotować na małym ogniu około 3-5 minut. Odstawić do przestygnięcia następnie połączyć z żółtkami. Polać babkę.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz