sobota, 29 kwietnia 2017

Zupa z czarnej fasoli


Grochówka to to nie jest, ale jak najbardziej zupa z grochem i to nie byle jakim, bo rudym. Pyszna, sycąca i naprawdę prosta do zrobienia. Należy tylko pamiętać, żeby groch dzień wcześniej namoczyć i odpowiednio długo gotować.
 
Składniki :


1 korpus z kurczaka 
1 marchewka 
1 por 
1/2 szklanki drobnej rudej fasoli (suchej)
1/2 szklanki kaszy pęczak 
1/2 szklanki drobnej białej fasoli (suchej)
sól
pieprz 
1 ząbek czosnku wyciśniętego przez praskę
2 łyżki śmietany 18%


Fasolę namoczyć przez noc w zimnej wodzie, po czym odlać ja, nalać świeżej i ugotować do miękkości. Ugotować bulion z korpusu i warzyw, odłowić korpus oddzielić mięso i dodać do bulionu.  Dodać ugotowana fasolę i pęczak, gotować do miękkości pęczaku. Dodać zahartowana śmietanę i doprawić do smaku sola i pieprzem i czosnkiem. można podawać z dowolnymi kiełkami.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz