Babka majonezowa
Majonez w ciastku?? Co?? Niemożliwe, a u nas jednak. Nawet do ciasta dodaliśmy majonez i okazał się to bardzo ciekawym pomysłem, bo babka wyszła, pyszna, smaczna,a przez dodatek majonezu wilgotna.
Składniki:
5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki aromatu cytrynowego
4 czubate łyżki majonezu
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać stopniowo cukier i cały czas ubijać, następnie dodawać po jednym żółtku i dalej miksować do połączenia się składników. Potem dodać majonez i wymieszać łyżką. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać po trochu (np. na 3 tury) do ciasta, delikatnie wymieszać (już nie miksować). Na koniec dodać zapach cytrynowy i wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu babkę wyjąć z piekarnika i wystudzić w foremce, następnie wyjąć z foremki i oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz