poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Muffinki z pieczarkami


Jak zwykle u nas muffinkowych szaleństw ciąg dalszy. Dzisiaj wytrawne muffinki, które są doskonałą przystawką imprezową. A jak to muffinki, szybkie jak wiatr, bo i szybko się je robi i szybko znikają. Polecamy tym mniej wprawnym kuchmistrzom.


Składniki:

400 g pieczarek
1 cebula 
2 łyżki masła
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
1 jajko
100 g sera lazur
200 ml maślanki
pieprz
Vegeta

Cebulę podzielić na cztery części, pokroić w paseczki, zeszklić na rozgrzanym maśle. Pieczarki pokroić na cząstki i dodać do cebuli.
Doprawić i ostudzić.
W jednej misce połączyć składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz. W drugiej misce połącz składniki mokre: maślankę, jajko, pokruszony ser Lazur. Połączyć zawartość obydwu misek. Dodać pieczarki i cebulę, delikatnie przemieszać. Ciastem napełniać foremki do muffinek. Piec w temperaturze 180°C przez 25 minut.
Można udekorować roztopionym masłem z dodatkiem koperku. 









1 komentarz:

  1. Wspaniałe. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2017, która kończy się niestety już dziś.

    OdpowiedzUsuń