piątek, 14 kwietnia 2017

Babka z czerwonym winem



Babka w wersji +18. Z czerwonym winem, do czerwonego wina czy też przy czerwonym winie. O ile alkohol z samej babki wyparuje pozostawiając jedynie smak, to jednak w lukrze pozostanie. Jeżeli spodziewacie się gości tych nieco młodszych to zróbcie inny lukier, podpowiedzi znajdziecie tutaj.



Składniki:

250 g miękkiego masła
150 g cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli
4 jajka
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka kakao
2 przyprawy korzenne
15 g proszku do pieczenia
125 ml czerwonego wytrawnego wina
60 g pokrojonej gorzkiej czekolady

Polewa:
4 łyżki czerwonego wytrawnego wina
150 g cukru pudru
dowolne dekoracje cukrowe

Masło miksować aż do uzyskania puszystej masy. Do utartego masła porcjami dodawać cukier, cukier waniliowy i sól. Miksować do uzyskania jednolitej masy. Pod koniec dodawać po jednym jajku ciągle miksując. Mąkę, kakao, przyprawę korzenną i proszek do pieczenia wymieszać razem. Składniki sypkie, wino i pokrojona czekoladę dodawać naprzemiennie do utartej masy, miksując na wolnych obrotach. Ciasto przełożyć do nasmarowanej formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 55-65 minut do suchego patyczka. Upieczoną babkę przełożyć na kratkę i odstawić do całkowitego wystygnięcia. 
Cukier puder utrzeć z lekko podgrzanym winem. Polać lukrem babkę i dowolnie udekorować. 

;













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz