Babka z czerwonym winem
Składniki:
250 g miękkiego masła
150 g cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli
4 jajka
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka kakao
2 przyprawy korzenne
15 g proszku do pieczenia
125 ml czerwonego wytrawnego wina
60 g pokrojonej gorzkiej czekolady
Polewa:
4 łyżki czerwonego wytrawnego wina
150 g cukru pudru
dowolne dekoracje cukrowe
Masło miksować aż do uzyskania puszystej masy. Do utartego masła porcjami dodawać cukier, cukier waniliowy i sól. Miksować do uzyskania jednolitej masy. Pod koniec dodawać po jednym jajku ciągle miksując. Mąkę, kakao, przyprawę korzenną i proszek do pieczenia wymieszać razem. Składniki sypkie, wino i pokrojona czekoladę dodawać naprzemiennie do utartej masy, miksując na wolnych obrotach. Ciasto przełożyć do nasmarowanej formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 55-65 minut do suchego patyczka. Upieczoną babkę przełożyć na kratkę i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Cukier puder utrzeć z lekko podgrzanym winem. Polać lukrem babkę i dowolnie udekorować.
Komentarze
Prześlij komentarz