Czym polać, oto jest pytanie?
Czasem zwykły cukier puder to za mało.. proponujemy sprawdzone przepisy na polewę i lukier, które są doskonałymi dodatkami do wszelkiego rodzaju słodkości.
Polewa:
1 szklanka cukru
1/2 margaryny
2 czubate łyżki kakao
6 łyżek wody
Lukier I:
2 białka
20 dag cukru pudru
kilka kropel soku z cytryny lub kwasku cytrynowego
Polewa:
1 szklanka cukru
1/2 margaryny
2 czubate łyżki kakao
6 łyżek wody
Margarynę rozpuścić, dodać resztę składników i gotować na niewielkim ogniu do tzw. nitki. Polewać zimne ciasta, przestygniętą polewą.
Lukier I:
2 białka
20 dag cukru pudru
kilka kropel soku z cytryny lub kwasku cytrynowego
Białka ucierać z cukrem pudrem, aż otrzymamy gęstą pulchną masę, przyprawić do smaku cytryną. Jeżeli chcemy uzyskać kolorowy lukier możemy dodać barwników spożywczych, albo np.: soku z buraków.
Lukier II
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka jogurtu greckiego
1 szczypta kurkumy
Cukier puder utrzeć z jogurtem, pod koniec dodać kurkumę i dalej ucierać aż lukier będzie miał odpowiednia konsystencje i jednolita barwę.
Lukier II
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka jogurtu greckiego
1 szczypta kurkumy
Cukier puder utrzeć z jogurtem, pod koniec dodać kurkumę i dalej ucierać aż lukier będzie miał odpowiednia konsystencje i jednolita barwę.
Komentarze
Prześlij komentarz