Beziak
To pyszne i efektownie wyglądające ciasto to inwencja twórcza naszej sorki. Masa kajmakowa, bezy i prażone migdały to to co łasuchy lubią najbardziej...
Składniki:
Biszkopt:
6
jaj
1
szklanka cukru
1,5
szklanki mąki
2
czubate łyżeczki proszku do pieczenia
6
łyżek zimnej wody
Jaja ubić z cukrem do białego
koloru.
Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt w 180°C około 30 minut.
Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt w 180°C około 30 minut.
Masa
kajmakowa:
margaryna
masa
kajmakowa
opakowanie
bezów małej wielkości
Margarynę rozwiercić na puch,
dodawać po łyżce kajmaku.
Masa
budyniowa:
¾
litra mleka
2
budynie śmietankowe
2
jaja
szklanka
cukru
margaryna
Zagotować mleko, odlewając pól
szklanki do rozpuszczenia budyniu, jajek i cukru. Wymieszaną masę dodać do
gotującego się mleka i ugotować budyń. Wystudzić, rozwiercić margarynę na puch
i dodawać po łyżce budyniu.
Biszkopt przekroić posmarować
połową masy kajmakowej poukładać równo w rządkach bezy przykryć pozostałą częścią
masy, przykryć biszkoptem. Posmarować masą budyniową i ozdobić podprażonymi
płatkami migdałowymi lub startą czekoladą.
Komentarze
Prześlij komentarz