Blok w waflu

Mleczno-bakaliowe wafle, propozycja na podwieczorek. Jest to odmiana popularnego bloku czekoladowego, tylko przygotowuje się go w waflu. Nieco wygodniej się kroi i nie klei się do palców.





Składniki:

2 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego)
3/4 szklanki cukru
margaryna
2 łyżki kakao
6 łyżek wody
3 wafle
1,5 opakowania herbatników

bakalie: orzechy, rodzynki, żurawina, migdały (nie mogą być wiórki kokosowe)


Margarynę rozpuścić z cukrem i wodą w garnku. Mleko dokładnie rozmieszać z kakao w misce, aby nie było grudek, połączyć z masą w garnku na małym ogniu. Połamać jeden wafel, herbatniki i dokładnie wymieszać wraz z bakaliami i masą zdjętą z ognia. Cała masę wylać na wafel, rozsmarować przykryć drugim i przycisnąć na kilka godzin czymś ciężkim.














Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty