Herbatniki walentynkowe

Ciasteczka walentynkowe, dla ukochanej osoby upiecz wkładając w nie serce, a będą zapewne pysznie smakowały. Ofiaruj część siebie, niewielkim kosztem i nakładem pracy.Proste, pyszne, do kawy, herbaty ... albo do zjedzenia ;)


Składniki:

Ciasto
85 g miękkiego masła
6 łyżek cukru
1 jajko
1 łyżka mleka
225 g mąki pszennej
2 kakao

Lukier
175 g przesianego cukru pudru
3 łyżki stołowe soku pomarańczowego
nieco stopionej czekolady

W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i mleko, dokładnie wymieszać. Przesiać mąkę i kakao, stopniowo dosypywać do masy i starannie wymieszać. Wyrabiać palcami tak długo, aż powstanie miękkie ciasto. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 5 mm. Wykrawać ciasteczka o dowolnym kształcie. Ciastka przełożyć na wyłożoną papierem blaszkę i piec przez 10 – 12 minut w temperaturze 180°C.

Aby przygotować lukier należy wsypać do miski cukier puder i wlać tyle soku pomarańczowego aby powstała masa, która pokryje wierzch łyżki. Posmarować lukrem herbatniki i pozostawić do zastygnięcia.  Ozdobić wzorkami ze stopionej czekolady. 















Komentarze

Popularne posty