Pstrąg w paprykowej salsie
Ryba zapiekana, rybą bardzo zdrową, a jeżeli do tego jest w salsie ze świeżych papryk to jest to prozdrowotna uczta.
Składniki:
pstrąg świeży lub mrożony
por
cytryna
czosnek
natka pietruszki
pęczek koperku
sól, pieprz
Salsa:
3 papryki różnego koloru
4 ząbki czosnku
sok z cytryny
pieprz, sól
Pstrąga dokładnie umyć, skropić sokiem z cytryny, natrzeć przyprawami, do środka włożyć pora i koperek, owinąć szczelnie w folię aluminiową i włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 25-30 minut. Po wyciągnięciu na gorąco obrać ze skóry i wyfiletować i wyporcjować, przecinając wzdłuż kręgosłupa i w poprzek ości. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym dodać posiekany czosnek i zapiekać jeszcze 15-20 minut w/w podanej temperaturze.
Papryki bardzo drobno posiekać w kosteczkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny i przyprawić do smaku sola i pieprzem. Podawać z pstrągiem gorącym lub zimnym.
Komentarze
Prześlij komentarz