Kluski śląskie

Aby nie jeść mrożonek trzeba postawić na szybkie, proste i polskie potrawy. Ziemniaki w polskim domu są obowiązkowe, a kluski śląskie z czym by nie były, czy z sosem, masłem czy skwarkami zaspokoją głód małego i dużego człowieka.



Składniki:

1 kg ugotowanych ziemniaków
mąka ziemniaczana
1 łyżeczka masła
sól

Ugotować w osolonej wodzie ziemniaki (jeszcze ciepłe) przecisnąć przez praskę razem z masłem i przełożyć do miski. Ziemniaczaną masę uklepać w naczyniu, aby powierzchnia była równa. Podzielić masę za pomocą noża na 4 równe części - ćwiartkę masy wyjąć i w to puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną w takiej ilości, aby powierzchnia ziemniaków zrównała się z powierzchnią mąki. Do miski włożyć uprzednio wyjętą ćwiartkę ziemniaków i całość wyrobić na jednolite ciasto. Z masy ziemniaczanej odrywać niewielkie kawałki i formować z nich kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, w środku każdej kulki zrobić  palcem wgłębienie (dziurkę). Kluski wkładać partiami do osolonej, wrzącej wody i gotować ok. 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Można podawać z masłem , skwarkami lub dowolnym sosem. 














Komentarze

  1. Mala pomylka kluski Slaskie To ziemniaki gozowane i surowe tarte.
    To sa kluski Slaskie.A to co Pani proponuje to sa lkuski biale

    OdpowiedzUsuń
  2. W odpowiedzi na komentarz proszę zajrzeć do każdej technologii gastronomicznej i znajdzie tam pani bądź pan właśnie taki normatyw surowcowy z ziemniaków surowych i gotowanych przygotowuje się natomiast pyzy

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty