Ciasto w panterkę
Z ciastami jest tak, że czasami nawet najprostsze ciasto nie wyjdzie lub wyjdzie prawie dobrze.. nasza zebra, ze sprawdzonego przepisu, nie przypomina zebry więc u nas nazywa się ciastem w panterkę, bo panterka jest modna w obecnym sezonie modowym.
Składniki:
3 jaja
1,5 szklanki mąki
1 budyń śmietankowy
1/3 szklanki oleju
¾ szklanki wody
¾ szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do
pieczenia
2 łyżki siekanych dowolnych orzechów
1 łyżka kakao
Jajka zmiksować z
cukrem i wodą. Do masy dodać proszek do pieczenia i budyń stopniowo dosypując mąkę.
Kiedy masa będzie jednolita dodać olej i dalej miksować. Masę podzielić na dwie
części. Do jednej dodać kakao, a do drugiej posiekane orzechy. Blaszkę (keksówkę)
wyłożyć papierem, i wylewać na środek, na przemian, po trzy łyżki jasnej masy i
po trzy łyżki ciemnej. Piec ciasto w temperaturze 180°C przez 45 – 50 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz