Jogurtowe oponki
Kolejna odsłona oponek, donatów... jak zwał tak zwał. Z greckim jogurtem, smak delikatny, obiekt szybko znika z talerzy. Radzimy spróbować obu przepisów (donaty twarogowe), wybrać swój smak i wpisać na stałe do repertuaru w swojej kuchni...
Składniki:
2,5 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
300 g jogurtu greckiego
1/3 szkl. cukru
2 jajka
1 łyżka spirytusu
olej do smażenia
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać łyżeczkę
proszku do pieczenia i cukier, dokładnie połączyć suche składniki. Dodać
jogurt, jajka i łyżkę spirytusu, ciasto wyrobić rękami na jednolitą masę. Kiedy
ciasto jest wyrobione stolnicę podsypać mąką i rozwałkować ciasto na grubość
około 1 cm. Szklanką wycinać w cieście większe kółka, a w ich środku
kieliszkiem mniejsze. W garnku rozgrzać dużą ilość oleju, smażyć oponki na złoty kolor, w trakcie smażenia obracać na drugą stronę. Usmażone oponki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na
papierowym ręczniku. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Komentarze
Prześlij komentarz