Parzybroda
Zupa co ma wszystkie zupy pod sobą, szczególnie zimową porą. Kminek i majeranek rozgrzewają w zimową zawieruchę. A tak na marginesie to ulubiona zupa 1K
Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
2 marchewki
1 pietruszka
6 ziemniaków
2 kostki rosołowe
około 4 litry wody
około 4 litry wody
3 łyżki tłuszczu
3 łyżki mąki pszennej
sól
pieprz,
pieprz ziołowy
ziele angielskie
kminek
majeranek
Ziemniaki, marchewkę i
pietruszkę obrać, pokroić w kostkę. Ugotować w bulionie z dodatkiem liścia
laurowego, ziela angielskiego. Kapustę lekko odcisnąć i dodać do miękkich warzyw
i dalej gotować aż kapusta będzie miękka. Sporządzić zasmażkę, gdy ostygnie
dodać do zupy. Doprawić przyprawami nie żałując otartego majeranku.
Brak ilości wody do bulionu oraz czasu gotowania warzyw .
OdpowiedzUsuńIlość wody uzupełniona, a warzywa oczywiście do miękkości, ale według uznania, pozdrawiamy ;)
OdpowiedzUsuń