Zakochać się można w tych ciasteczkach. Doskonale smakują na ciepło jak i na zimno, są potwierdzeniem, że jabłko, wanilia i cynamon to jest coś co tygryski lubią najbardziej. Ciasto banalne w wykonaniu, twaróg nadaje specyficzny smak i dostarcza nam wapnia, jabłka witamin, samo zdrowie.
PS. te czarne kropeczki w cieście to wanilia ;)
Składniki:
250 g masła
250 g twarogu
250 g mąki
1 cukier waniliowy
1 laska wanilii
5-6 jabłek
Wszystkie składniki, z
wyjątkiem jabłek, dokładnie posiekać i zagnieść ciasto. Schłodzić przez około 1
godzinę w lodówce.
Jabłka umyć, obrać,
pokroić w ósemki i wydrążyć gniazda nasienne. Ósemki jabłek obtoczyć w
cynamonie.
Ciasto rozwałkować i
wycinać szklanką kółka o średnicy 4 cm i zawijać jabłka. Ciastka układać na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C na złoty
kolor. Po wystudzeniu obtaczać w cukrze pudrze.
Mam ochotę na całuski ...
OdpowiedzUsuńMniam!
OdpowiedzUsuń