niedziela, 23 lutego 2014

Zupa słowacka z cukinii i groszku

Temat zup powraca u nas na zajęciach jak bumerang. Trwają poszukiwania takich, jakich jeszcze nikt nie jadł, nie robił... Dzisiaj znaleźliśmy przepis na zupę słowacką, nie wiadomo czy ona tylko z nazwy słowacka, czy też faktycznie nasi południowi sąsiedzi ją gotują, mało ważne, najważniejsze, że nam smakowała. Tak jak lubimy, zawiera dużo warzyw, jest pożywna i treściwa. 


Składniki:

4 młode cukinie
8 łyżek groszku konserwowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 por
2 marchewki
1,5 łyżki masła
6 szklanek bulionu
¾ szklanki śmietany
1,5 szklanki ryżu
2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki
szczypta gałki muszkatołowej
łyżki octu winnego
sól
pieprzu

Cukinię umyć i pokroić w półplasterki. Por oczyścić, umyć i pokroić w półplasterki.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć, zeszklić na maśle a następnie dołożyć cukinie i chwilę smażyć. W oddzielnym garnku przygotować bulion i ugotować w nim obraną i drobno pokrojona marchewkę. Podsmażone warzywa zalać bulionem i gotować aż warzyw będą miękkie. Zupę doprawić Śmietanę zahartować i dodać do zupy. Ewentualnie jeszcze dosmakować, przyprawami i octem jabłkowym.

Ryż ugotować na sypko, rozłożyć do talerzy, zalać gorącą zupą i posypać zieleniną. 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz