Donaty na tłusty czwartek do kawy i herbaty




Tłusty czwartek tradycyjnie zobowiązuje nas do objadania się pączkami, faworkami i innymi słodkościami. Jako, że produkcję faworków mamy obcykaną w jednym paluszku (przepis tutaj ), w tym roku proponujemy spróbować donatów, potocznie zwanych oponkami, obwarzankami, jaki region Polski taka nazwa, lub raczej jaka miejscowość lub jeszcze szczegółowiej jaka rodzina taka nazwa.
Doskonale smakują z cukrem pudrem, lub bardziej luksusowo i kalorycznie z polewą czekoladową lub lukrem (przepis tutaj). Zachęcamy do podjęcia wyzwania, mądrzejszego niż, na popularnym portalu społecznościowym, do usmażenia swoich własnych donatów, a nie kupowania sztucznych w marketach. A więc do dzieła!!



Składniki:

150 g mielonego twarogu
100 g śmietany
opakowanie cukru waniliowego/laska wanilii
75 g cukru
szczypta soli
jajko
5 łyżek oleju
5 łyżek mleka
torebka proszku do pieczenia
350 g mąki
litr oleju do smażenia
2 łyżki cukru pudru


Twaróg utrzeć z solą, śmietaną, jajkiem, mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym oraz olejem. Mąkę przesiać  z proszkiem do pieczenia i porcjami wsypywać   do ucieranej masy. Zagnieść gładkie ciasto, wałkować  na grubość 5 mm i foremką o średnicy około 10 cm wycinać kółka, mniejszą w środku otworki. Smażyć w głębokim oleju z obu stron. Odsączyć nadmiar oleju na papierowym ręczniku i po wystygnięciu obsypać cukrem pudrem.












Komentarze

Popularne posty