Zupa diabelska

Diabelska tylko z nazwy

Pomidorowa, ogórkowa, grzybowa, jarzynowa.... Zupy w kuchni polskiej wiodą prym, ale co zrobić jak kończą się pomysły, a rodzina zaczyna wybrzydzać, ogórkowa była ostatnio, pomidorowa jest ble itp. Eksperymentujemy, nasza dzisiejsza zupa jest dość mięsna, warzyw jest w niej mało, ale smak i ostrość zależy tylko od nas samych.



Składniki:

50 dag chudego mięsa wieprzowego
10 dag tłustego boczku
½ l bulionu
¼ l czerwonego wina
2 marchewki
mała pietruszka
2 czerwone papryki
2 cebule
2 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
1 listek laurowy
1 łyżeczka tymianku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz


Mięso opłukać, osączyć i pokroić na małe kawałki. Boczek pokroić w małą kostkę. Cebulę obrać i pokroić na plasterki. W dużym garnku, na silnie rozgrzanym oleju, podsmażyć mięso i boczek, często mieszając. Dodać cebulę i zrumienić. Wlać bulion i wino. Czosnek obrać, zmiażdżyć i dodać do garnka wraz z listkiem laurowym i tymiankiem. Posolić i gotować pod przykryciem, na małym ogniu. Marchewki obrać, opłukać, pokroić na plasterki i gotować w zupie przez ostatnie 30 minut. Papryki opłukać. Pokroić na cienkie paski i dodać do zupy na 10 minut przed końcem gotowania. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Po skosztowaniu zupy prawie jednogłośnie stwierdzamy, że dodanie do gotowania ziemniaczków pokrojonych w kosteczkę uzupełniło by jej smak i nadało jej lepszej konsystencji.








Komentarze

  1. Do określenia smaku tej zupy odpowiedni będzie następujący oksymoron: ,, Boska ta diabelska". Jest pyszna, polecam wszystkim, z ziemniaczkami oczywiście.
    Pozdrawiam, C-a.

    OdpowiedzUsuń
  2. Miło nam, że nasze nowości się sprawdzają

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty