poniedziałek, 10 lutego 2014

Zupa pomidorowa z kukurydzą i papryką



Pomidorową każdy zna, szczególnie w poniedziałek z niedzielnego rosołu ;) Otóż jest wybawienie pomidorowa z papryką, cebulą i kukurydzą, kto raz spróbuje, już nie powróci do nudnej pomidorowej z ryżem czy makaronem.



Składniki:

80 dag pomidorów z puszki
30 dag kukurydzy konserwowej
2 cebule
1 papryka
¾ l bulionu mięsnego (może być z kostki)
2 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
słodka papryka
majeranek
tymianek
natka pietruszki
szczypiorek

Obrane cebule pokroić na plasterki. Paprykę oczyścić i pokroić w paski. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Cebule podsmażyć na oleju, dodać paprykę  i chwilę dusić. Następnie dodać kukurydzę i czosnek. Pomidory razem z zalewą i bulionem dodać do duszonych składników. Zupę gotować około 10 minut i doprawić do smaku. Pod koniec gotowania dodać zioła. Każdą porcję posypać posiekana natką i szczypiorkiem. 











2 komentarze:

  1. Niedzielny debiut nowej pomidorowej mile zaskoczył wszystkich.
    Wyjedzona została z garnka do ostatniego kukurydzy ziarnka - zrymowało się całkiem przypadkiem...
    Pozdrawiam ,,Kulinarnych", C-a.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszymy i pomocą dalszą służymy ;)
    Również pozdrawiamy!!

    OdpowiedzUsuń