Mleczna kanapka
Kakaowy biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
2 łyżki oleju
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka.
Zmiksować. Dodać
olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia,
kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Ciasto wyłożyć do formy o
wymiarach 25 x 34 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec około
20 - 25 minut w temperaturze 170ºC.
Mleczna masa:
pół szklanki mleka
2 szklanki mleka w
proszku ('niebieskiego', pełnego)
2/3 szklanki cukru
350 g masła
16 g cukru wanilinowego
Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Ostudzić. Masło
utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać
przesiane mleko w proszku i ucierać, do gładkości. Ostudzony biszkopt przekroić
wzdłuż, przełożyć masą.
Polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej lub
mlecznej czekolady
70 g masła
Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Gotową
polewą polać ciasto.
Komentarze
Prześlij komentarz