Danie jednogarnkowe z kurczakiem


Takie dania lubią zabiegane panie domu, bo szybko, zdrowo i nie trzeba zbyt wielu naczyń brudzić. My też takie dania od czasu do czasu lubimy i zrobić i zjeść, bo wychodzimy z założenia, że trzeba próbować dosłownie wszystkiego, począwszy od metod sporządzania, a skończywszy na różnych składnikach, produktach i przyprawach. W tym miejscu i Was zachęcamy do eksperymentowania w kuchni.

Składniki:

4 podudzia
800 g ziemniaków
2-3 cebule
2 główki czosnku
500 g marchewki
500 g pomidorów lub pomidorów koktajlowych
3 łyżki ketchupu
2 łyżki miodu
4 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
szklanka bulionu


Podudzia oczyścić i wyporcjować, natrzeć wymieszanym ketchupem z miodem, sosem sojowym i olejem, pozostawić w lodówce na przynajmniej 2 godziny. ziemniaki i marchewkę obrać pokroić na mniejsze części, cebulę pokroić w plastry, a główki czosnku w całości na pół. W naczyniu do zapiekania układać na spód ziemniaki i marchewkę, przykryć mięsem, cebulą, czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. Całość podlać bulionem i zapiekać pod przykryciem 1,5 godziny, po tym czasie dodać pomidory pokrojone w kostkę, lub koktajlowe na pół. Zapiekać jeszcze 0,5 godziny.















Komentarze

Popularne posty