Ciasteczka z orzechami brazylijskimi
Meega czekoladowe i meega orzechowe ciasteczka. A przy tym zdrowe bo bez ulepszaczy i chemii. Tak na marginesie oczywiście nie zapominamy o naszych rodzimych orzechach, ale warto od czasu spróbować nowych smaków i produktów, jak na kucharzy przystało.
Składniki:
125 g masła
190 g brązowego cukru
1 jajko
1 cukier waniliowy
25 g kakao
½ łyżeczki cynamonu
175 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
150 g orzechów brazylijskich
Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrami. Wciąż ucierając dodać jajko, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i kakao. Dobrze wymieszać. Wsypać pokrojone orzechy i czekoladę. Wyrobić ciasto. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy gdyż ciastka nieco rozpływają się w trakcie pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Ciastka bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika są miękkie, twardnieją kiedy stygną.
Komentarze
Prześlij komentarz