Kotlety ziemniaczane z orzechami
To niezwykłe kotlety, niby zrobione z prostych składników ale każdemu smakowały inaczej. Sorka mówiła że smakują jakby były z pieczarkami, Grzesiowi przypominały smażone kanie, a ktoś jeszcze mówił że smakują jak takie inne placki ziemniaczane. Jedyna rada spróbujcie sami i napiszcie jaki smak wam przypominają te niezwykłe kotlety.
Składniki:
400 g ugotowanych ziemniaków
garść świeżych ziół
100 g wyłuskanych orzechów włoskich
1 duża cebula
łyżka masła
pieprz
gałka muszkatołowa
sól
1 jajko
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Ugotowanie ziemniaki rozdrobnić, przeciskając przez praskę. Zioła posiekać, zimą można użyć suszonych. Orzechy włoskie również posiekać. Cebulę posiekać i podsmażyć na rumiano na maśle.
W dużej misce wymieszać ziemniaki, orzechy, posiekane zioła, podsmażoną cebulkę, jajko oraz pieprz, sól i startą gałkę muszkatołową do smaku. Do masy dodać skrobię ziemniaczaną, wymieszać dokładnie. Kotleciki powinny dobrze się sklejać, w razie potrzeby należy dodać jeszcze trochę skrobi. Formować zgrabne kotleciki, obtaczać je w tartej bułce. Smażyć powoli na oleju, z obu stron na rumiano.
Komentarze
Prześlij komentarz