Piersi z kurczaka z gruszkami i śliwkami
Owoce i mięso? Już niejednokrotnie stosowaliśmy to połączenie i wychodziło całkiem dobrze. A ze jesień i są gruszki i ususzone śliwki to wykorzystaliśmy je do mięsa z piersi kurczaka i wyszło nam smaczne i oryginalne danie.
Składniki:
1 kg piersi kurczaka
2 duże gruszki
2 czerwone cebule
10 dag sera pleśniowego blue
50 g suszonych śliwek
3 gałązki świeżego rozmarynu
sok z połowy cytryny
3 łyżki oleju
1 łyżka masła
sól
pieprz
Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze porcje. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Cebulę pokroić w ósemki. Gruszki obrać, pokroić na ósemki i wydrążyć gniazda nasienna. Skropić sokiem z cytryny.
Na patelni rozgrzać olej i masło. Obsmażyć piersi po 2 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni.
Na tym samym tłuszczu przysmażyć cebulę z gruszkami około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec wrzuć śliwki.
Do naczynia żaroodpornego wyłożyć piersi, przykryć podsmażoną cebulą, gruszkami i śliwkami. Posypać listkami rozmarynu i pokruszonym serem pleśniowym. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 20 minut.
Tak, pysznie! A że jesień mamy tej wiosny to i danie w sam raz :))
OdpowiedzUsuńNo tak, a my jesteśmy przygotowani na każdą pogodę. Pozdrawiamy
Usuń