niedziela, 30 kwietnia 2017

Piersi z kurczaka z gruszkami i śliwkami



Owoce i mięso? Już niejednokrotnie stosowaliśmy to połączenie i wychodziło całkiem dobrze. A ze jesień i są gruszki i ususzone śliwki to wykorzystaliśmy je do mięsa z piersi kurczaka i wyszło nam smaczne i oryginalne danie. 


Składniki:

1 kg piersi kurczaka
2 duże gruszki
2 czerwone cebule
10 dag sera pleśniowego blue 
50 g suszonych śliwek
3 gałązki świeżego rozmarynu
sok z połowy cytryny
3 łyżki oleju
1 łyżka masła
sól
pieprz

Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze porcje. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Cebulę pokroić w ósemki. Gruszki obrać, pokroić  na ósemki i wydrążyć gniazda nasienna. Skropić sokiem z cytryny.
Na patelni rozgrzać olej i masło. Obsmażyć piersi po 2 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni.
Na tym samym tłuszczu przysmażyć cebulę z gruszkami około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec wrzuć śliwki.
Do naczynia żaroodpornego wyłożyć piersi, przykryć podsmażoną cebulą, gruszkami i śliwkami. Posypać listkami rozmarynu i pokruszonym serem pleśniowym. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 20 minut. 










2 komentarze:

  1. Tak, pysznie! A że jesień mamy tej wiosny to i danie w sam raz :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, a my jesteśmy przygotowani na każdą pogodę. Pozdrawiamy

      Usuń