piątek, 7 kwietnia 2017

Jajka faszerowane pieczarkami i zielonym groszkiem


Kolejna propozycja z cyklu "zimna płyta". Proste, smaczne i dobrze się prezentujące jaja. Polacy jedzą dużo jaj, to dobrze, bo zdrowe. Tylko pamiętajcie, żeby kupować od chłopa, albo baby, a jak w sklepie to szukać tzw."zerówek", bo i zdrowsze, mniej chemii mają, a niosące je kury były szczęśliwe, po dworze biegające.


Składniki:

6 jajek
4 łyżki majonezu
50 g szynki
2 łyżki groszku konserwowego
50 g sera żółtego
5 pieczarek
szczypiorek


Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupki. Każde z nich przekroić na pół i wyjąć żółtko. Szynkę, ser, pieczarki pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na łyżce masła. Wystudzić, dodać żółtka. Dodać odsączony groszek oraz majonez i pieprz. Wszystko razem wymieszać i doprawić do smaku. Gotowym farszem napełnić wydrążone połówki białek. Dowolnie ozdobić.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz