sobota, 1 kwietnia 2017

Marynowane jaja przepiórcze



Niezwykle efektownie i kolorowo wyglądająca przystawka, o równie oryginalnym smaku. Marynowane przepiórcze jajka- cieszą i oko i podniebienie. Niejedna pani domu zachwyci tą przekąską swoich gości. W ten sam sposób można przygotować tez jaja kurze, tylko muszą leżeć w zalewie około 48 godzin.  



Składniki:


125 ml koncentratu barszczu czerwonego
125 ml białego octu winnego
125 ml wody
15 jajek przepiórczych
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżka cukru
1/2 płaskiej łyżeczki soli
1/2 cebuli


Koncentrat barszczu wymieszać z octem winnym i wodą. Dodać cukier, sól oraz liście laurowe i ziele angielskie. Gotować przez około 10 minut, odstawić do wystudzenia. 
Jajka przepiórcze ugotować na twardo: włożyć do wrzącej wody (w odróżnieniu od kurzych jaj, one nie pękną) i gotować przez 5 minut. Żeby łatwiej było obrać jajka ze skorupki, po ugotowaniu zalać je zimną wodą i odstawić na 3-4 minuty.
Cebulę obrać, pokroić w piórka i umieścić na dnie słoiczka. Na to ułożyć jajka i zalać wystudzona zalewą. Zamknąć słoiczek i włożyć do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie jajka są gotowe do spożycia.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz