Pavlova tiramisu

Mamy już kilka bez na swoim koncie, ta jest kolejną do kompletu. Słodkiego, pysznego kompletu. Ta beza jest przekładana biszkoptami jak tiramisu, stąd jej specyficzny smak. Nie da się ukryć, że długo nie stała... została pochłonięta przez bezowych wyjadaczy.


Składniki na 2 blaty bezowe:
6 białek, z dużych jajek (1 białko o wadze 40 g)
szczypta soli
300 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny

Krem do przełożenia:
250 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
80 ml wina marsala lub likieru amaretto

Dodatkowo:
10 - 12 okrągłych biszkoptów (lub podłużnych)
pół szklanki mocnej zaparzonej kawy wymieszanej z 1 łyżką marsala lub amaretto
kakao do oprószenia

Wszystkie składniki na bezę powinny być w temperaturze pokojowej. Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, na nich narysować 2 okręgi o średnicy 21 cm.
W misie miksera ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Dalej ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne - stopniowo. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa. Dodać sok z cytryny/ocet i ubić. Masę bezową wyłożyć równomiernie na narysowane koła. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160ºC, z termoobiegiem. Włożyć do niego obie przygotowane blachy z bezami i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 120ºC (z termoobiegiem). Piec/suszyć przez około 1 godzinę i 15 minut, aż beza będzie chrupiąca i wypieczona z wierzchu. Wyłączyć piekarnik - pozostawić do wystudzenia na kilka godzin lub na całą noc.
Wszystkie składniki na krem powinny być schłodzone. Do naczynia przełożyć mascarpone, wlać kremówkę i dodać cukier puder. Ubić do otrzymania gęstego kremu.
Do masy dodać marsala/amaretto strużką i krótko ubić, tylko do połączenia. Powinien powstać gęsty, alkoholowy krem.
Pierwszy blat bezowy położyć na paterę. Delikatnie wyłożyć na niego 1/3 kremu. Biszkopty zanurzać w kawie, by całe nią nasiąknęły, następnie układać na warstwie kremu w taki sposób, by na siebie zachodziły. Przykryć połową pozostałego kremu. Na krem położyć drugi blat bezowy, na którego wyłożyć resztę kremu. Przez chwilę schłodzić w lodówce, następnie oprószyć kakao i natychmiast podawać.
Uwaga: torty bezowe z kremem najlepiej smakują zaraz po wykonaniu i powinny być podane w tym samym dniu. Blaty bezowe można upiec dzień wcześniej i przechowywać w temperaturze pokojowej pod przykryciem lub w zamkniętym piekarniku.













Komentarze

Popularne posty