Mannowa babka


Bardzo ciekawe ciasto bez mąki, a z kaszą manną, bez tłuszczu a z kefirem. Lekko wilgotne i sprężyste doskonałe do kubka mleka lub filiżanki kawy. W wykonaniu nie jest trudne bo wszystko się tylko miesza, wymaga jedynie cierpliwości bo kasza musi swoje odstać i tego etapu nie da się pominąć. 


Składniki:

2 szklanki kaszy manny
2 szklanki kefiru
2 jajka
5 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszki do pieczenia
2 szczypty kurkumy
2 małe gruszki
100 g suszonej żurawiny



Do miski wsypać suchą kaszę mannę, oraz cukry, kurkumę. Wlać kefir i wbić jajka, całość dokładnie wymieszać rózgą i odstawić na około 2 godziny. 
Po tym czasie wsypać proszek do pieczenia, wymieszać dokładnie, dodać żurawinę oraz obrane ze skórki i starte na grubych oczkach gruszki. Dokładnie wymieszać i przelać do keksówki (10x25) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. godziny w temperaturze 180 stopni. Gdy wystygnie posypać cukrem pudrem lub polać ulubioną polewą. 













Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty