Pierożki z mięsem wieprzowym
Pierogów Ci u nas dostatek, można by rzec. Zamarzyły się nam pierożki z mięsem, smaczne, mięciutkie i pachnące. Od marzeń do realizacji kuchennych u nas krótka droga, więc ugotowaliśmy mięso z warzywami, zblendowalismy, doprawiliśmy do smaku i nalepiliśmy pierożków. Wyszły takie jak w naszych marzeniach. Zachęcamy do realizacji marzeń pierożanych.
Składniki:
Farsz:
400 g wieprzowej łopatki
1 jajko
1 marchewka
1 pietruszka
2 cebule
kawałek selera
1 łyżka masła
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
sól i pieprz
(ewentualnie 2 łyżki bułki tartej)
Ciasto:
500 g mąki
1 jajko
2 łyżki oleju
ok. 1 szklanka wody (może być gorąca)
Mięso ugotować wraz z marchewką, pietruszką, selerem i
jedną cebulą w niewielkiej ilości wody. Do gotowania wrzucić listki laurowe, po
kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu oraz sól do smaku. Gdy mięso będzie
miękkie wyjąć je oraz ugotowane warzywa, wystudzić. Drugą cebulę posiekać w
kosteczkę i zrumienić lekko na maśle. Mięso, warzywa, cebule oraz jajka zblendować na gładką masę. Jeśli farsz jest zbyt
rzadki, dodać bułkę tartą. Doprawić do smaku.
Sporządzić ciasto pierogowe. Część ciasta rozwałkować cienko i wycinać kółeczka. Na każde kółeczko nakładać farsz i formować pierożki. W dużym garnku zagotować wodę z solą. Na mocno wrzącą wodę wrzucać partiami pierogi. Gdy wypłyną, zmniejszyć gaz i gotować ok. 3-4 min. od wypłynięcia.
Sporządzić ciasto pierogowe. Część ciasta rozwałkować cienko i wycinać kółeczka. Na każde kółeczko nakładać farsz i formować pierożki. W dużym garnku zagotować wodę z solą. Na mocno wrzącą wodę wrzucać partiami pierogi. Gdy wypłyną, zmniejszyć gaz i gotować ok. 3-4 min. od wypłynięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz