Zupa gołąbkowa II

Gołąbki w różnych konfiguracjach bardzo lubimy, te zawijane i te nie. Postanowiliśmy odtworzyć ten smak również w zupie. Kiedyś już u nas była zupa  o takiej nazwie, ale skład był zupełnie inny. Obie równie pyszne i godne polecenia. Kto nie lubi długo czekać to uzyska smak gołąbków w zupie.


Składniki:

2,5 l bulionu warzywnego
500 g mielonej łopatki wieprzowej
pół główki małej kapusty
190 g koncentratu pomidorowego
150 g ryżu
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz
olej rzepakowy


Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić do garnka na rozgrzany olej i lekko zrumienić. Dodać do niej mięso mielone i rozdrobniony czosnek, wszystko smażyć  około 5 minut, dosypać mieloną paprykę, znowu chwilę smażyć. Całość zalać bulionem, dorzucić liście, ziele, majeranek, pokrojoną w paski kapustę, gotować do miękkości kapusty. Następnie dorzucić ryż, całość gotować do jego miękkości. Dodać koncentrat. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. 








Komentarze

Popularne posty