Jesienne ciasteczka z jabłkami



Jak jesień to jabłka i dynia. Tym razem jabłka bo poczuły się za sprawą dyni nieco zapomniane :). Do tego trochę mąki, przypraw, migdałów i otrzymaliśmy jesienne ciasteczka. W środku mięciutkie i pachnące, w sam raz do rozgrzewającej herbatki. 


Składniki:


250 g mąki
170 g cukru
110 g masła, miękkiego
1 jajko
2 jabłka
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szczypta soli
65 g migdałów


Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki, dodać 1 łyżkę cukru, wymieszać i odstawić. Mąkę wymieszać z cynamonem, gałką, sodą oraz solą. Masło utrzeć z pozostałym cukrem, dodać jajo i miksować. Następnie dodać wymieszane suche składniki i mieszać do połączenia się. Na koniec dodać jabłka oraz posiekane migdały i wymieszać. Ciasto schłodzić przez ok. 30 min. w lodówce. Po tym czasie z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachowując odstępy, gdyż ciasteczka troszkę się rozpłyną. Piec w 180 stopniach przez ok. 15 min, aż się zarumienią.











Komentarze

Popularne posty