Pierś z kurczaka pieczona w jogurcie


Delikatne i soczyste pieczone filety z kurczaka, marynowane wcześniej w jogurcie, to jest doskonała propozycja na wiosenny obiad. Do tego ulubiona zielona sałata czy inne nowalijki i pełnowartościowy posiłek gotowy.


Składniki:


Na jedną pojedynczą pierś:
3 łyżki jogurtu naturalnego 
łyżeczkę miodu
łyżeczkę sody oczyszczonej
płaską łyżeczkę soli
płaską łyżeczkę papryki wędzonej, u mnie ostra


Pierś oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Grubszą część pokroić w poprzek. Jogurt naturalny wymieszać w naczyniu, w którym będzie się piekło, z miodem, papryką wędzoną i sodą oczyszczoną. Wrzucić do tego kurczaka i zostawić na 1h w lodówce. Po tym czasie, dodać sól, wymieszać i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15 -20 minut. 












Komentarze

  1. Trzeba czekać do wiosny czy można przyrządzić to danie jesienią ? :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hi hi oczywiście, że można. To danie można przygotować o każdej porze dnia, miesiąca oraz roku. Nasz post był przygotowywany akurat wiosną, a opublikowany teraz. Pozdrawiamy

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty