Pierś z kurczaka pieczona w jogurcie
Delikatne i soczyste pieczone filety z kurczaka, marynowane wcześniej w jogurcie, to jest doskonała propozycja na wiosenny obiad. Do tego ulubiona zielona sałata czy inne nowalijki i pełnowartościowy posiłek gotowy.
Składniki:
Na jedną pojedynczą pierś:
3 łyżki jogurtu naturalnego
łyżeczkę miodu
łyżeczkę sody oczyszczonej
płaską łyżeczkę soli
płaską łyżeczkę papryki wędzonej
Pierś oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Grubszą część pokroić w poprzek. Jogurt naturalny wymieszać w naczyniu, w którym będzie się piekło, z miodem, papryką wędzoną i sodą oczyszczoną. Wrzucić do tego kurczaka i zostawić na 1h w lodówce. Po tym czasie, dodać sól, wymieszać i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15 -20 minut.
Trzeba czekać do wiosny czy można przyrządzić to danie jesienią ? :)))
OdpowiedzUsuńHi hi oczywiście, że można. To danie można przygotować o każdej porze dnia, miesiąca oraz roku. Nasz post był przygotowywany akurat wiosną, a opublikowany teraz. Pozdrawiamy
Usuń