Żytnie bułeczki
Składniki:
500 g mąki żytniej typ 2000
40 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka soli
olej
1 jajko
mak
W ciepłem wodzie rozpuścić drożdże dodać cukier i łyżkę mąki. Pozostawić aż drożdże zaczną pracować. Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek, wlać mieszankę drożdżową i dodać sól. Zagnieść na gładkie ciasto. Gdyby masa była za sucha dodać odrobinę ciepłej wody. Na koniec dolać oleju i powtórnie wyrabiać. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoją objętość. Po upływie czasu rośnięcia ciasta, lepić z niego kulki wielkości piłeczki tenisowej, robić nacięcia na krzyż i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 10 min. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać makiem. Piec 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, po ok. 5-7 min zmniejszyć temperaturę do 190 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz