Deser dyniowy
Deser z dyni to rzadkość jak ufo. My już go wypróbowaliśmy i zaiste jest wart wykonania go niejednokrotnie. Banalny dyniowy mus, połączony z kilkoma słodszymi smakami przełożony serkiem mascarpone zdaje egzamin i to celująco.
Składniki:
100 g cukru
1 łyżka wody
1 łyżka soku z cytryny
300 g dyni
1 łyżeczka mielonego cynamonu
skórka otarta z pomarańczy
garść rodzynek
125 g serka mascarpone
2 łyżeczki cukru pudru
Cukier wsypać na patelnię, skropić go wodą i sokiem z cytryny. Podgrzewać, aż powstanie syrop. Wrzucić pokrojoną na kawałki dynię, dodać cynamon, skórkę z pomarańczy. Prażyć na średnim ogniu, często mieszając, nie dłużej niż 5–6 minut. Gdy syrop zostanie wchłonięty przez dynię, dodać rodzynki. Deser zblendować i przekładać na przemian z serkiem mascarpone wymieszanym z cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz