Drożdżowe serduszka z orzechami


Drożdżówkowego szaleństwa ciąg dalszy. tym razem mamy dla Was drożdżówkowe serduszka z orzechowym nadzieniem. Formowanie jest może nieco skomplikowane ale warte zachodu, bo efekt końcowy jest ciekawy. A jeszcze jak przygotowujemy je dla ukochanej osoby ...


Składniki:


Ciasto:
2 i ½ szklanki mąki pszennej
2 i ½ łyżki cukru
½ łyżeczki soli
160 ml mleka
2 łyżki masła
1 jajko
15 g świeżych drożdży

Nadzienie orzechowe:
200 g orzechów włoskich
80 g brązowego cukru
½ łyżeczki cynamonu
80 g śmietanki kremowej 30%

Dodatkowo:
1 jajko
1 łyżka mleka


Mleko podgrzać tak, by było ciepłe, powinno mieć temperaturę nieco wyższą od temperatury pokojowej. Pół szklanki mleka wlać do miski, dodać łyżeczkę cukru oraz dużą szczyptę mąki. Na koniec wkruszyć drożdże i rozetrzeć je delikatnie do całkowitego rozpuszczenia. Gdy mieszanka stanie się jednolita, przykryć miskę ścierką i odstawić w ciepłe miejsce. W tym czasie rozczyn powinien urosnąć. W rondelku rozpuścić masło i ostudzić. Do dużej miski wsypać mąkę, pozostały cukier oraz sól. Następnie wbić jajko, dolać pozostałe mleko, płynne masło, wyrośnięty rozczyn i mieszać całość łyżką do wstępnego połączenia składników. Gdy uzyskamy stosunkowo zwartą bryłę, przełożyć ją na stolnicę lub blat kuchenny i zagnieść. Zagnieść zatem cierpliwie do momentu, aż ciasto stanie się jędrne, sprężyste i zacznie bez problemu odchodzić od ręki. Gotowe ciasto uformować w kulę i włożyć do dużej miski. Całość odstawić w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość. 
Orzechy włoskie wrzucić do misy blendera i kruszyć do momentu, w którym osiągną konsystencję mokrego piasku. Następnie przesypać je do miski i dodać pozostałe składniki nadzienia. Wszystko dokładnie wymieszać , rozcierając łyżką, aby powstała gęsta, lepka masa orzechowa.
Wyrośnięte ciasto silnie uderzać z góry, by odpowietrzyć je i ułatwić sobie jego późniejsze kształtowanie. Zagniatać przez chwilę, a następnie podzielić  na osiem równych części. Każdą część ciasta rozwałkować na cienki placek i smarować orzechowym nadzieniem. Pamiętać o tym, by zostawić niewielki, czysty margines przy krawędzi placka. Następnie zawijać placki w rurki. Każdą rurkę składać  na pół i starannie sklejać brzegi. Ostrym nożem przecinać ciasto od góry, pozostawiając około dwu centymetrowy nieprzecięty fragment od strony zagięcia. Odcięte części wywijać na boki i układać w kształt serca. Układać na blaszkach wyłożonych papierem. Przed pieczeniem posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w temperaturze 190 stopni przez 15-17 minut. Po upieczeniu studzić drożdżówki na kratce. 














Komentarze

Popularne posty