Snikersowa szarlotka


Szarlotka jak się okazuję nie musi być posypana oczywistym cukrem pudrem, wystarczy zrobić prosta aczkolwiek efektowną masę orzechową i nasza zwykła, poczciwa szarlotka zamienia się w bardzo wykwintne ciasto. Jeżeli macie swój sprawdzony sposób na ulubiony szarlotkę, wystarczy zrobić tą masę orzechową i powstanie inne ciasto.
 

Składniki: (na blaszkę 25x35 cm)

Ciasto:
2 szklanki mąki
100 g cukru pudru
4 żółtka     
200 g masła/margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jabłka:
2-3 kg jabłek
Cukier do smaku
Cynamon do smaku
2 łyżki kaszy manny

Masa orzechowa:
250 g posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki miodu
2 łyżki mleka
½ szklanki cukru
125 g masła/margaryny
kasza manna do posypania spodu


Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i smażyć w dużym garnku bez przykrycia, aż odparuje część soku i będą dość gęste. Mieszać co jakiś czas, by nie przywarły. Pod koniec smażenia dodać cukier, wymieszać do rozpuszczenia, dodać cynamon. Na koniec wymieszać kaszę manną.
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować na dwa placki wielkości blaszki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć jeden z placków, ponakłuwać widelcem. Posypać mniej więcej garścią kaszy manny (by wciągnęła ewentualny nadmiar soku z jabłek). Wyłożyć usmażone jabłka, wyrównać. Przykryć drugim plackiem i również ponakłuwać. Wstawić do piekarnika i piec w 180°C przez około godzinę, aż ciasto będzie złote. Upieczone ciasto najlepiej wyłożyć na deskę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Wszystkie składniki na masę orzechową wyłożyć na patelnię lub do garnka. Podgrzewać na wolnym ogniu, mieszając, aż do zagotowania. Od zagotowania, podgotować jeszcze przez około 6 minut i zdjąć z ognia. Lekko przestudzić by polewa nie była zbyt rzadka i wyłożyć na szarlotkę. Rozprowadzić po całości. 














Komentarze

Popularne posty