Snikersowa szarlotka
Szarlotka jak się okazuję nie musi być posypana oczywistym cukrem pudrem, wystarczy zrobić prosta aczkolwiek efektowną masę orzechową i nasza zwykła, poczciwa szarlotka zamienia się w bardzo wykwintne ciasto. Jeżeli macie swój sprawdzony sposób na ulubiony szarlotkę, wystarczy zrobić tą masę orzechową i powstanie inne ciasto.
Składniki: (na blaszkę 25x35 cm)
Ciasto:
2
szklanki mąki
100
g cukru pudru
4
żółtka
200
g masła/margaryny
1
łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłka:
2-3
kg jabłek
Cukier
do smaku
Cynamon
do smaku
2
łyżki kaszy manny
Masa
orzechowa:
250
g posiekanych orzechów włoskich
2
łyżki miodu
2
łyżki mleka
½
szklanki cukru
125
g masła/margaryny
kasza
manna do posypania spodu
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i smażyć
w dużym garnku bez przykrycia, aż odparuje część soku i będą dość gęste.
Mieszać co jakiś czas, by nie przywarły. Pod koniec smażenia dodać cukier,
wymieszać do rozpuszczenia, dodać cynamon. Na koniec wymieszać kaszę manną.
Z podanych składników zagnieść kruche
ciasto. Rozwałkować na dwa placki wielkości blaszki. Blaszkę wyłożyć papierem
do pieczenia. Ułożyć jeden z placków, ponakłuwać widelcem. Posypać mniej więcej
garścią kaszy manny (by wciągnęła ewentualny nadmiar soku z jabłek). Wyłożyć
usmażone jabłka, wyrównać. Przykryć drugim plackiem i również ponakłuwać. Wstawić
do piekarnika i piec w 180°C przez około godzinę, aż ciasto będzie
złote. Upieczone ciasto najlepiej wyłożyć na deskę i pozostawić do całkowitego
wystudzenia.
Wszystkie składniki na masę orzechową
wyłożyć na patelnię lub do garnka. Podgrzewać na wolnym ogniu, mieszając, aż do
zagotowania. Od zagotowania, podgotować jeszcze przez około 6 minut i zdjąć z
ognia. Lekko przestudzić by polewa nie była zbyt rzadka i wyłożyć na szarlotkę.
Rozprowadzić po całości.
Komentarze
Prześlij komentarz