Zupa zacierkowa z boczkiem i koperkiem

Zupki z takimi kluseczkami to myśmy jeszcze nie robili. Wyszła pyszna, ale nasza cierpliwość została wystawiona na próbę. Dla czterech osób to byliśmy wstanie zrobić zacierki, ale na większą ilość to my się nie piszemy. Wtedy każdy robi sam dla siebie. 



Składniki:

1,5 l rosołu
200 g wędzonego boczku
4 duże ziemniaki
4 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka oleju 
1 duża cebula
1 marchewka
1 mała pietruszka
sól i pieprz do smaku
zacierki:
5-6 łyżek mąki pszennej
1 jajko
1 szczypta soli

Cebulę drobno posiekać. Boczek pokroić w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obrać. Marchewkę i pietruszkę pokroić w drobną kostkę, ziemniaki w grubą. 
W garnku z grubym dnem rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić cebulę i boczek, smażyć przez 5 minut. Dodać marchew i pietruszkę, smażyć kolejne 5 minut. Wlać gorący rosół, dodać ziemniaki. Gotować przez 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dodajemy koperek i doprawić zupę solą i pieprzem.
Gdy zupa się gotuje, zrobić zacierki. Do jajka dodać  szczyptę soli, wsypać 5 łyżek mąki. Wyrobić zwarte, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki. Dłońmi oprószonymi mąką odrywać małe kawałki ciasta i formować z niego małe zacierki.
Do zupy wrzucamy zacierki, gotujemy przez 2-3 minuty od wypłynięcia.










Komentarze

Popularne posty