Polędwiczki w ostro słodkim sosie



Danie niezbyt skomplikowane w wykonaniu, ale za to bardzo dobre. Takie mięso w lekko słodkawym sosie uwielbiamy. Do tego w sezonie zielona sałata lub jak u nas marynowane grzybki, ziemniaczki z wody i obiad gotowy. 




Składniki:


1 polędwiczka wieprzowa
olej do smażenia
1 cebula
250 g pikantnego ketchupu
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sosu sojowego
szczypta papryki ostrej
sól
pieprz


Z mięsa usunąć błonki, pokroić w plastry i lekko rozbić dłonią. Podsmażyć na rozgrzanym oleju, doprawić pieprzem oraz solą. Po usmażeniu układać w naczyniu żaroodpornym. Ketchup wymieszać razem z miodem, sosem sojowym i papryką. Cebule obrać, drobno pokroić i zeszklić na rozgrzanym oleju, przełożyć do ketchupu. Sosem polać mięso i zapiekać 30 minut w temperaturze 180 °C.













Komentarze

Popularne posty