Zawijaski budyniowe



Zawijaski doskonale się sprawdzą gdy chce nam się coś słodkiego a w domu niewiele składników, w tym kostka masła ze dwa jajka i jakieś zapominanie budynie. Rachu-ciachu mieszamy, zawijamy i do piekarnika. po chwili gotowe, do tego szklanka mleka i już więcej do szczęścia nic nie trzeba. 


Składniki:


500 g mąki pszennej 
200 g masła
2 jajka
100 ml mleka
1 opakowanie budyniu czekoladowego
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1 łyżeczka kakao
14 łyżek cukru

Masło rozpuścić w rondelku i ostudzić. Następnie przygotować dwie miski i wszystkie składniki podzielić na pół: do każdej z mis dodać po 250 g mąki i 7 łyżek cukru. Do pierwszej dodać 1 łyżeczkę kakao i budyń czekoladowy, a do drugiej budyń śmietankowy, alej do każdej z mis dodać po 1 jajku, 50 ml mleka i 100 g rozpuszczonego masła. Zagnieść ciasta.
Z każdego kawałka ciasta (śmietankowego i czekoladowego) odcinać po kawałku i formować dwa ruloniki. Ruloniki zakręcać i łączyć na końcach. Uformowane kręciołki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12 - 13 minut w temperaturze 180 stopni.











Komentarze

Popularne posty