Crumble z jabłkami
Crumble pochodzi z Wielkiej Brytanii i można je nazwać najprostszym ciastem na świecie. Owoce są gotowane w syropie lub tylko mieszane z cukrem, przykrywane kruszonką, a następnie zapiekane. Każda początkująca pani domu poradzi sobie z tą wersją ciasta, to się nie może nie udać. Nasze pierwsze owocowe crumble (ale z pewnością nie ostatnie) oczywiście z polskich jabłek z dodatkiem cynamonu.
Składniki:
4 łyżki mąki
2 łyżeczki cukru
3 łyżki masła
2 jabłka
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki cukru waniliowego
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło, siekać całość nożem, aż masło rozpadnie się na małe kawałeczki każda drobinka masła będzie oblepiona cukrem i mąką. Jabłka obrać i pokroić w kostkę wymieszać z cynamonem i cukrem waniliowym. Ułożyć owoce w naczynkach do zapiekania wysmarowanych masłem i posypać kruszonką. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 20-25 minut, aż kruszonka się zrumieni. Podawać na gorąco lub na zimno.
Komentarze
Prześlij komentarz