Jesienne placki cukiniowo-ziemniaczane



Propozycja iście jesienna, smaczna, jarska i niezwykle prosta. Placuszki prawie ziemniaczane i prawie cukiniowe. Dodatek dipu czosnkowego czy sosu tzatziki powoduje, że nie chce się przestawać ich jeść. Serdecznie polecamy.


Składniki:


1 duża cukinia
3 ziemniaki
2 jajka
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
pęczek szczypiorku
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
olej do smażenia


Z cukinii wydrążyć środek (chyba, że są top młode cukinie to pominąć tą czynność). Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć na sito i posolić, potrzymać około 30 minut, odcisnąć. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć sok, wymieszać z cukinią, dodać posiekany szczypiorek, mąkę, jaj i przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wszystko wymieszać i smażyć cienkie placuszki z obu stron na złoty kolor. Podawać z dipem czosnkowym.








Komentarze

Popularne posty