Winogronowy kisiel


Ten przepis jest tak prosty, jak budowa cepa. Cepa ma cztery części, kisiel natomiast cztery składniki. I w wykonaniu podejrzewamy, że łatwiej jest sporządzić kisiel. Można w podobny sposób postępować z różnymi owocami, prawie wszystkie się do tego nadają. A smak pyszny, nie z torebki, bez E, bez sztucznych aromatów. Samo zdrowie. Ilość cukru można sobie regulować w zależności od słodkości owoców.

Składniki:


160 g owoców
350 ml wody
60 g cukru
30 g mąki ziemniaczanej


Owoce umyć, widelcem oddzielić od gałązek, włożyć do garnka, zalać wodą (zostawiając 1/2 szklanki wody) i gotować na niewielkim ogniu 5-7 minut. Po tym czasie zblendować i przetrzeć je przez sito do drugiego garnka, dodać cukier zagotować. Do wody, która została dodać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać i powoli wlewać do przecieru, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Podawać na ciepło lub zimno w miseczkach.







Komentarze

Popularne posty