Polędwiczki z rabarbarem




Okazuje się, że rabarbar możemy dodawać nie tylko do ciast i deserów ale jest to także doskonały dodatek do mięs. Warzywo to jest traktowane trochę po macoszemu, a okazuje się że przy obróbce cieplnej z rabarbaru uwalniane są polifenole, czyli rapontygenina, która ma właściwości antynowotworowe, poprzez hamowanie rozwoju komórek rakowych. Czyli warto jeść rabarbar, oczywiście z umiarem.



Składniki:



polędwiczka wieprzowa – ok. 50 dag

kilka ząbków czosnku

5 plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej

20 dag rabarbaru



Polędwiczkę umyć, osuszyć i usunąć błonki. Mięso natrzeć solą, czosnkiem i pieprzem, zawinąć w plastry szynki.

Rabarbar umyć i pokroić na ok. 5cm kawałki. Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą, ułożyć rabarbar a na nim mięso.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Piec 20minut pod przykryciem, a następnie ok. 10 bez, aż wierzch lekko się przyrumieni.

Po wyciągnięciu mięso zostawić na ok. 5 minut (aby wszystkie soki dobrze się rozeszły) a następnie kroić w ukośne 2-centymetrowe plastry. Podawać na sałacie i rabarbarze.




 










Komentarze

Popularne posty